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   Chapter 1. General Provisions 

 

Article One 

(Objective) 

 1.1 The objective of this REGULATION, based on the provisions of Articles 18 

of the Ruling Concerning Office Regulations for Personnel of the Public 

University Corporation, The University of Aizu (hereinafter referred to as 

“PERSONNEL OFFICE REGULATIONS”), is to provide for necessary matters 

concerning personnel retirement, etc. 

 1.2 With respect to matters not provided for by this REGULATION, the 

Fukushima Prefecture Ordinance Concerning Personnel Retirement, Etc. 

(Ordinance No. 3 of 1984), Regulation on Personnel Retirement, Etc. 

(Regulation No. 17 of 1984) and other related Fukushima Prefecture ordinances, 

FUKUSHIMA PERSONEEL REGULATIONS, instructions, etc. provided for 

separately shall apply correspondingly.  

 

Chapter 2. Mandatory Retirement Age System (Articles 2 to 5)  

 

Article Two 

(Retirement) 

 2.1 The mandatory retirement age of a personnel shall be 65 years of age.  

 

Article Three 

(Resignation by Virtue of Retirement) 

 3.1 Upon reaching retirement age, personnel shall resign on the first March 31  

(hereinafter referred to as “mandatory retirement date”) after they reach 

mandatory retirement age. 

 

Article Four 

(Exemptions for Faculty Members) 

 4.1 Should a faculty member, having worked at the University for a total of ten 



or more years, resign (including retirement due to death) after having reached 

60 but before reaching 65 years of age, such faculty members may be regarded  

by the Chairperson of the Board of Executives, following deliberation by the 

Deans and Directors Council, as having resigned at retirement age. 

 

Article Five 

(Exemptions to Resignation by Virtue of Retirement) 

5.1. If a personnel (excluding faculty members) who has reached the mandatory 

retirement age is about to retire pursuant to the provisions of Article 3, the 

Chairperson may keep the personnel in the present position, notwithstanding 

the provisions of said Article, setting a period up to one year from the day 

following the said personnel’s mandatory retirement date, in order to let the 

personnel perform duties that said personnel is doing on said mandatory 

retirement date, when it finds any of the grounds (1) through (3) below exist.  

However, in the case of a personnel whose transfer period (a period 

stipulated in Article 6, Paragraph 1, including the period extended pursuant to 

the provisions of Article 9, Paragraphs 1 and 2; hereinafter the same shall apply 

in this paragraph and the next paragraph) is extended pursuant to the provisions 

of Article 9, Paragraphs 1 and 2 and who is holding a managerial -supervisory 

position (positions stipulated in Article 7; hereinafter the same shall apply in this 

Article and Chapter 3) on the mandatory retirement date, the period extended 

pursuant to the provisions of Article 9, Paragraphs 1 and 2 must not exceed 

three years from the day following the last day of the transfer period for the 

managerial-supervisory position which said personnel holds.  

(1) When business operations would be significantly impaired because a 

vacancy arising from the retirement of the personnel cannot be easily filled 

due to the high degree of knowledge, skills, or experience needed to perform 

the duties. 

(2) When business operations would be significantly impaired because a 

vacancy arising from the retirement of the personnel cannot be easily filled 

due to their special work environment and working conditions pertaining to 

the duties.  

(3) When business operations would be significantly impaired due to the 

retirement of personnel because of special circumstances under which 

changing the individual responsible for duties concerned would severely 

impair implementation of those duties. 

5.2 Should the date provided for in Paragraph 1 or the extended date provided 

for in this paragraph expire and the reason mentioned in Paragraph 1 be 

recognized as continuing to prevail, the Chairperson can extend the date to 

within a period of no longer than one year from the day following the last day of 

these periods. However, the date after all extensions can be no later than three 

years after the “DAY OF RESIGNATION BY RETIREMENT (for a personnel who 

holds a managerial-supervisory position, the last day of the transfer period)” of 

relevant personnel. 



5.3 The Chairperson, when extending the employment of personnel in 

accordance with the provisions of Paragraph 1 or extending the date in 

accordance with the provisions of Paragraph 2, must obtain the agreement of 

the personnel concerned.  

5.4. If a personnel whose transfer period is extended pursuant to the provisions 

of Paragraphs 1 and 2 and if the ground for such extension is extinguished 

before the end of the period extended pursuant to the provisions of Paragraphs 

1 and 2, the Chairperson may, with the consent of said personnel, move the end 

of the period in question to an earlier date.    

5.5 Procedures required to implement the provisions of the preceding 

Paragraphs shall be pursuant to the provisions of the Regulations.  

 

  Chapter 3. Upper Age Limit System for Managerial-Supervisory Position 

 

Article Six 

(Demotion, etc. Due to the Upper Age Limit for Managerial-Supervisory 

Position) 

6.1 The Chairperson shall demote a personnel who holds a 

managerial-supervisory position and reaches the upper age limit for the 

managerial-supervisory position during a transfer period (which means a period 

from the day following the date when the personnel reaches the upper age limit 

for the managerial-supervisory position to the first April 1 after said date; 

hereinafter the same applies in this Chapter) to a position other than 

managerial-supervisory positions. 

 

Article Seven 

(Managerial-Supervisory Positions Subject to Upper Age Limit) 

7.1 Managerial-supervisory positions that are subject to upper age limit shall be 

those listed in the following items. 

  (1) Positions (excluding faculty positions) to which special adjustments to 

salaries stipulated in Article 10, Paragraph 1 of the Regulation Concerning 

Salaries for Personnel are added 

  (2) Positions determined by the Chairperson as necessary for the balance 

with the positions listed in Item (1) above 

 

Article Eight 

(Upper Age Limit for Managerial-Supervisory Position) 

8.1 The upper age limit for managerial-supervisory position shall be 60 years of 

age. 

 

Article Nine 

(Special Provisions for Demotion, etc. Due to the Upper Age Limit for 

Managerial-Supervisory Position and Restriction on Appointment to 

Managerial-Supervisory Position) 



9.1 The Chairperson may extend a transfer period for a personnel who holds a 

managerial-supervisory position and is to be demoted, etc. to other positions, 

when it finds that any of the following grounds exist for the personnel, within the 

period not exceeding one year from the day following the last day of the transfer 

period for the managerial-supervisory position which the personnel holds (for a 

personnel whose mandatory retirement date falls within said period, within the 

period from the day following the last day of said transfer period to the 

mandatory retirement date), and keep said personnel holding a 

managerial-supervisory position in the present position. 

  (1) When business operations would be significantly impaired because a 

vacancy arising from the demotion, etc. of the personnel to other positions 

cannot be easily filled due to the high degree of knowledge, skills, or 

experience needed to perform the duties. 

  (2) When business operations would be significantly impaired because a 

vacancy arising from the demotion, etc. of the personnel to other positions 

cannot be easily filled due to their special work environment and working 

conditions pertaining to the duties. 

  (3) When business operations would be significantly impaired due to the 

demotion, etc. of the personnel to other positions because of special 

circumstances under which changing the individual responsible for duties 

concerned would severely impair implementation of those duties. 

9.2 The Chairperson may further extend said transfer period for the personnel in 

a managerial-supervisory position whose transfer period (including the period 

extended pursuant to the after-mentioned provisions) has been extended 

pursuant to the provisions of the preceding paragraph and this paragraph, when 

it finds that grounds listed in each of the items of the preceding paragraph still 

exist, within the period not exceeding one year from the day following the last 

day of the extended transfer period for the managerial-supervisory position (for 

a personnel whose mandatory retirement date falls within said period, within the 

period from the day following the last day of said transfer period to the 

mandatory retirement date); provided, however, that the last day of the further 

extended transfer period must not exceed three years from the day following the 

last day of the transfer period for the managerial-supervisory position.  

 

Article Ten 

(Personnel’s Consent Pertaining to Extension, etc. of Transfer Period) 

10.1 The Chairperson shall obtain prior consent of a personnel when extending 

their transfer period pursuant to the provisions of Article 9, Paragraphs 1 and 2.  

 

Article Eleven 

(Measures to Be Taken When Ground for Extension of Transfer Period is 

Extinguished) 

11.1 If personnel whose transfer period is extended pursuant to the provisions of 

Article 9, Paragraphs 1 and 2, and if the ground for such extension of the 



transfer period is extinguished before the last day of the extended transfer 

period, the Chairperson shall demote, etc. the personnel who holds a 

managerial-supervisory position to other positions. 

 

  Chapter 4. Short-Time Work System for Reappointed 

Pre-Mandatory-Retirement-Age Personnel 

 

Article Twelve 

(Appointment of Pre-Mandatory-Retirement-Age Reappointed Short-Time 

Personnel) 

12.1 The Chairperson may appoint, by means of selection based on the 

previous work performance and other information specified by rules of the 

Ruling Concerning Office Regulations for Personnel, a person who retires 

(except in cases where temporary personnel, other personnel appointed with a 

term of office which is provided for by law, and personnel who hold positions not 

requiring full-time service retire) on or after the day when the person reaches 60 

years of age (hereinafter referred to as a “retiree 60 years of age or older” in this 

Article) to a short-time position (which means a position where the normal 

working hours per week of a personnel who holds such position is shorter than 

that of a personnel who holds a full-time position with similar duties; hereinafter 

the same applies in this Article). 

 However, this does not apply to a retiree 60 years of age or older who has 

passed the day equivalent to the mandatory retirement date (which means the 

mandatory retirement date, on the assumption that a personnel holding a 

short-time position holds a full-time position with similar duties for the short-time 

position to which these retirees are to be appointed) for the short -time position 

to which these retirees are to be appointed. 

 

  Chapter 5. Miscellaneous Provisions (Article 13)  

 

Article Thirteen 

(Miscellaneous Provisions) 

 13.1 Other than provided by this REGULATION, necessary matters concerning 

the retirement age, etc. of personnel shall be determined by the Chairperson 

separately. 

 

Additional Provisions 

(Date of Enforcement) 

1. This REGULATION shall be enforced as of April 1, 2006. 

 

(Exceptions Concerning the Last Day of a Term of Office) 

2. With regard to application of the provisions of Article 6, Paragraph 3 to the 

last day of a term of office, mention of the phrase “65 years of age” in Article 



6 shall be substituted with the corresponding phrase listed in this table, and 

shall be applied respectively.  

 

April 1, 2006 ~ March 31, 2007 62 Years of Age 

April 1, 2007 ~ March 31, 2010 63 Years of Age 

April 1, 2010 ~ March 31, 2013 64 Years of Age 

 

Additional Provisions 

This REGULATION shall be enforced as of April 1, 2007. 

 

Additional Provisions 

This REGULATION shall be enforced as of April 1, 2015. 

 

Additional Provisions 

This REGULATION shall be enforced as of August 7, 2015. 

 

Additional Provisions 

This REGULATION shall be enforced as of April 1, 2017. 

 

Additional Provisions 

(Transitional Measures Regarding Retirement Age) 

1. With regard to the application of the provisions of Article 2, Paragraph 1 from 

April 1, 2023 to March 31, 2031, the term “65 years of age” in the same 

paragraph shall be replaced with the terms listed in the right column of the 

following table, according to the classification of the period listed in the left 

column of said table. However, faculty members shall be excluded.  

 

April 1, 2023 - March 31, 2025 61 Years of Age 

April 1, 2025 - March 31, 2027 62 Years of Age 

April 1, 2027 - March 31, 2029 63 Years of Age 

April 1, 2029 - March 31, 2031 64 Years of Age 

 

(Provision of Information and Confirmation of Willingness to Work)  

2. For the time being, the Chairperson shall, in the fiscal year preceding the one in 

which a personnel (excluding faculty members) reaches 60 years of age, 

provide said personnel with the details of the measures to be applied to said 

personnel regarding their appointment after their age reaches 60 years and 

salary, as well as other necessary information, and strive to confirm their 

willingness to continue to work after their mandatory retirement date 

(hereinafter “FISCAL YEAR OF PROVISION AND CONFIRMATION”).  

However, if said personnel was not employed at the time of the FISCAL YEAR 

OF PROVISION AND CONFIRMATION and was appointed after their FISCAL 

YEAR OF PROVISION AND CONFIRMATION, such PROVISION AND 



CONFIRMATION shall be made during the period from the day of their 

appointment to the end of the fiscal year that includes the same day. Further, if 

said personnel’s FISCAL YEAR OF PROVISION AND CONFIRMATION ends 

before their transfer, etc., said PROVISION AND CONFIRMATION shall be 

made during the fiscal year in which the date of the transfer, etc. of said 

personnel falls (or the fiscal year before the transfer, etc. if the date of the 

transfer, etc. falls on the first day of the fiscal year).  

 

 

Additional Provisions 

Article One 

(Effective Date) 

1.1 This Regulation shall be enforced as of April 1, 2023.  

 

Article Two 

(Transitional Measures Regarding Reemployment of Retirees, etc.)  

2.1 The Chairperson may reemploy, for a period not exceeding one year, 

personnel (excluding faculty members) who retired due to the mandatory 

retirement age (stipulated in Article 2 of the old regulations) but has not reached 

65 years of age and wish to be reemployed, until the first March 31 after the 

personnel reaches 65 years of age (hereinafter “LAST DAY OF FISCAL YEAR 

OF ATTAINMENT”). However, this shall not apply to those who fall under any of 

the grounds for dismissal listed in each item of Article 20, Paragraphs 1 or 2 of 

the Office Regulations for Personnel. 

2.2 Until March 31, 2032, the Chairperson may reemploy personnel (excluding 

faculty members) who reached the revised mandatory retirement age but has 

not reached the LAST DAY OF FISCAL YEAR OF ATTAINMENT and wish to be 

reemployed, for a period not exceeding one year. However, this shall not apply 

to those who fall under any of the grounds for dismissal listed in each item of 

Article 20, Paragraphs 1 or 2 of the Office Regulations for Personnel.  

2.3 The term of office under the preceding two paragraphs or the term of office 

renewed under this paragraph may be renewed for a period not exceeding one 

year. However, the last day of such term of office for those who are reemployed 

pursuant to preceding two paragraphs and those renewed pursuant to this 

paragraph shall be before the LAST DAY OF FISCAL YEAR OF ATTAINMENT. 

2.4 The Chairperson may renew the term of office, pursuant to the preceding 

paragraph, of provisionally-appointed personnel (personnel employed pursuant 

to Paragraphs 1 or 2) as long as the previous work performance of said 

provisionally-reappointed personnel during the term of office immediately prior 

to said renewal is deemed satisfactory. 

2.5 The Chairperson shall obtain the prior consent of the 

provisionally-reappointed personnel regarding the renewal of the term of office.  

 


